Praha se chce zbavit projektu výstavby bytů v Milíčově na Jižním Městě

V Milíčově na Jižním Městě by mělo vyrůst přes 1000 bytů

Praha, 21. 6. (ČTK) - Pražský magistrát chce prodat projekt výstavby bytových domů v Milíčově na Jižním Městě, na němž spolupracoval s firmou Skanska. Společnost, která tam vlastní pozemky, by měla získat za zhruba 193 milionů korun také okolní městské parcely. Výstavba bytů tak bude výhradně komerční, sdělil primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS). Plány kritizuje místní sdružení Hezké Jižní Město.
Jižně od Stříbrského a Novomeského ulice by podle Zdeňka Kvítka ze sdružení mělo vyrůst přes 1000 bytů, stavbu považuje za "šílenou" s dopady na okolí a růstem dopravy v lokalitě.
Bürgermeister je přesvědčen, že plán výstavby bytových domů je pro Jižní Město prospěšný. Podle něj budou muset být v přízemí domů různé obchody a služby, což na sídlišti chybí. Doprava včetně parkování se prý vyřeší tak, že bude lepší než v současnosti.
Kvítek se pozastavil nad tím, že studie předpokládá výstavbu malých bytů, jichž je na Jižním Městě dost. Sdružení by nemělo nic proti tomu, pokud by tam vznikly velké byty. Podle náměstka však jejich velikost vyřeší trh.
Členové sdružení se navíc domnívají, že na městských pozemcích na Jižním Městě by se měly stavět třeba domy s pečovatelskou službou, prostory pro setkávání lidí, sportoviště a zelené plochy. Takové věci podle sdružení na sídlišti chybí.
Prodej magistrátních parcel firmě Skanska dnes projednávala městská rada. Rozhodnutí odložila na příští týden.